Lawrence Naesen: “Als Oli op kop rijdt in de Ronde, haal ik hem terug”

Categories: sport.

Mar 26, 2018 // By:Killyan Dauvillé // No Comment

Koersen zit in de genen van de familie Naesen. Na Oliver (27) heeft nu ook Lawrence Naesen (25) een plekje veroverd bij een ploeg uit de World Tour. In plaats van samen met Oliver bij AG2R La Mondiale te rijden, koos Lawrence voor Lotto Soudal om zijn eigen weg te zoeken in de wielerwereld. Eigenbelang boven broederliefde, of toch niet?

Velen vonden Oliver Naesen de voorbije jaren een verademing voor het wielrennen. Hij wil altijd koersen, heeft geen schrik van grote namen en staat de pers altijd te woord met een brede glimlach. Er was dan ook niemand in wielerminnend Vlaanderen die hem in juni de Belgische kampioenentrui niet gunde. Van koerier tot Belgisch kampioen op vier jaar tijd, iedereen keek met grote ogen naar de opmerkelijke progressie van Oliver Naesen. Behalve één iemand, zijn broer Lawrence. “Ik vond het tien seconden redelijk indrukwekkend dat hij Belgisch kampioen werd, maar daarna niet meer”, zegt Lawrence. “Als zelfs Oli Belgisch kampioen kan worden, dan is dat toch niet zo speciaal, dacht ik. Toen ik negen jaar geleden Tom Boonen het Belgisch Kampioenschap zag winnen, was dat anders. Boonen was een held. Maar als Oli het BK kan winnen, waarom zou ik dat dan niet kunnen?”

Als Oli het BK kan winnen, waarom zou ik dat dan niet kunnen?

Dat Lawrence Naesen gezond ambitieus is, kan je dus wel stellen. De snelle opmars in zijn carrière is daar een mooi voorbeeld van. Vorig jaar reed hij in zijn eerste profjaar nog bij de pro-continentale ploeg WB Veranclassic Aqua Protect, maar dit jaar ligt hij al onder contract bij World Tour-ploeg Lotto Soudal. Opmerkelijk voor iemand die pas op zijn twintigste is beginnen te koersen. “Ik studeerde voor leerkracht lichamelijke opvoeding, maar had veel tijd over na school en zocht dus een hobby om de tijd te doden”, zegt Naesen. “Ik ben dan maar met de velo beginnen te rijden, omdat mijn broer ook koerste. Door naar zijn koersen te gaan kijken, kreeg ik zelf zin. Twee weken nadat ik was afgestudeerd, tekende ik mijn eerste profcontract. Van het ene kwam het andere en nu zit ik al bij Lotto Soudal. Het gaat dus wel snel.”

Eigen weg

Lawrence Naesen heeft hoge ambities, maar geen enkele renner wordt meteen kopman. Dit jaar zal hij vooral in dienst moeten rijden van anderen. “Als ik meedoe, is het in een helpende rol om mannen zoals Tiesj Benoot of Jens Keukeleire aan de voet van een heuvel af te zetten. Dan kunnen zij vooraan opdraaien en hun ding doen.” Naesen hoopt zo veel mogelijk klassiekers te rijden, maar is realistisch. “De kans dat ik veel klassiekers rijd, is niet zo groot. Er zijn tien renners in onze ploeg die enorm sterk zijn en dan zijn er ook nog die honderd keer meer ervaring hebben dan ik. Het zou dus niet onlogisch zijn dat de ploegleiding hen selecteert en ik uit de selectie val.”

Ik wou mijn eigen weg in de profwereld zoeken en niet voor de rest van mijn leven bekeken worden als de broer van

In plaats van voor Benoot of Keukeleire te werken, had Naesen voor zijn broer Oliver kunnen rijden. Want ook AG2R La Mondiale, Olivers ploeg, bood de jongste telg van de familie Naesen een contract aan. “In de wielerwereld rijden veel broers samen”, zegt Naesen. “Denk maar aan de Quintana’s, de Nibali’s of zelfs de Sagans. Maar ik wou mijn eigen weg in de profwereld zoeken en niet voor de rest van mijn leven bekeken worden als de broer van Oli.” Toch heeft hij er geen problemen mee voortdurend voor ‘de broer van’ aangezien te worden. “Veel mensen denken dat dat iets moeilijks is om mee om te gaan, maar dat is helemaal niet het geval. Mijn broer is een steengoede renner en dan vind ik het maar normaal om aangezien te worden als ‘de broer van’. En dat motiveert me nog meer om minstens even goed te doen als Oliver.”

Toch sluit Naesen het niet uit dat hij en zijn broer ooit bij dezelfde ploeg zullen rijden. “Ik zie dat echt nog gebeuren”, zegt hij. “We zouden dat allebei tof vinden en voor een ploeg is dat ook wel mooie reclame. Maar bij welke ploeg dat zal zijn, daar hebben we het nooit over. Misschien komt hij over een paar jaar naar Lotto Soudal, al het is perfect mogelijk dat we pas over tien jaar samen rijden met wat wielertoeristen.”

Tips

Hoewel de broers voor verschillende ploegen rijden, denkt Lawrence Naesen niet dat dat iets zal veranderen tijdens de koers. “Uiteindelijk rijden we nu ook nog altijd naast elkaar, maar gewoon met andere kleren aan”, zegt hij. “Of we nu met of tegen elkaar rijden, verandert niets aan het feit dat we beste vrienden zijn. Bovendien is het niet omdat je met je broer bij dezelfde ploeg rijdt, dat de koers makkelijker zal verlopen. Je moet blijven ademen en trappen.”

Als Oliver me zegt dat ik op een bepaald punt vooraan moet zitten, dan zal ik dat doen, maar wel met een van mijn kopmannen in mijn wiel

Dat Lawrence Naesen vandaag bij een World Tour-ploeg rijdt, heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Toch zijn de tips van Oliver zeer belangrijk geweest voor hem. “Oli heeft me altijd goeie raad gegeven”, zegt Naesen. “Door hem ben ik beginnen te koersen en er echt voor beginnen te leven. De meeste dingen die ik nu doe, heb ik van hem geleerd: hoe ik moet trainen, wat ik moet eten en hoe ik me moet verzorgen. We hebben zelfs dezelfde trainer en gaan regelmatig samen trainen. Ik heb dus wel veel van hem gekopieerd.”

Naesen verwacht zelfs dat zijn broer hem ook tijdens de koers tips zal blijven geven. “Ook dat gaat niet veranderen”, zegt hij. “Als Oliver me zegt dat ik op een bepaald punt vooraan moet zitten, dan zal ik dat doen, maar wel met een van mijn kopmannen in mijn wiel. Oliver vindt dat ook niet erg als hij bijvoorbeeld met Tiesj Benoot naar de meet kan gaan, want dan heeft hij een sterke renner bij zich die altijd wil rijden.”

Broederstrijd

Hoewel beide broers voor elkaar door het vuur zouden gaan, is de broederstrijd van kindsbeen af zeer groot. “Toen we vroeger gingen skaten, snowboarden en mountainbiken wou de ene altijd beter doen dan de andere”, zegt Naesen. “Soms mondde dat zelfs uit in een vechtpartijtje. Nu strijden we ook nog voortdurend tegen elkaar, maar het blijft plezant. Hij is blij als ik iets kan en omgekeerd geldt hetzelfde.” In de koers moet Lawrence voorlopig nog zijn meerdere erkennen in zijn oudere broer. “Momenteel is hij spijtig genoeg nog de beste. Maar ik hoop dat dat nog zal veranderen. Het is mijn persoonlijke doel om beter te worden dan Oli. En ik zie dat wel nog gebeuren, hoewel het elk jaar moeilijker wordt, omdat Oli altijd beter wordt.”

Maar wat gebeurt er als zijn oudere broer in de Ronde van Vlaanderen op tien kilometer van het einde alleen op kop rijdt? “Dat hangt van de ploeg af”, antwoordt Naesen. “Als de ploegleiding me vraagt om hem terug te halen, dan moet ik wel rijden, om het even wie voorop rijdt. Dat is misschien jammer, maar het is wel mijn job. Mochten we ooit in die situatie terechtkomen, dan zou Oli tien seconden vloeken en mij even uitschijten. En daar zou het ook bij blijven, omdat hij beseft dat ik gewoon mijn job doe. Maar als hij alleen op kop rijdt en de ploeg me niets vraagt, hoop ik natuurlijk dat hij voorop blijft en wint.”

Ik wil gewoon een keer per jaar mijn handen kunnen omhoog steken en dan ben ik tevreden

Hoewel Naesen dit jaar vooral een dienende rol heeft, hoopt hij toch een keer het zegegebaar te mogen maken. “Sinds het begin van mijn carrière wil ik elk jaar een koers winnen”, zegt hij. “Het maakt niet uit op welk niveau dat is, maar ik wil gewoon een keer per jaar mijn handen kunnen omhoog steken en dan ben ik tevreden.” Een echte droomkoers heeft Naesen nog niet. “Ik heb nog niet alle koersen gereden. Het is dus moeilijk om te zeggen welke koers ik ooit zeker eens wil winnen, omdat ik ze enkel ken vanop televisie. Maar de Ronde van Frankrijk is wel iets voor mij, denk ik (bulderlach). Nee, daarvoor klim ik niet goed genoeg.”

En wat gunt hij zijn oudere broer dit jaar? “Ietsje minder dan ik”, antwoordt hij gevat. “Nee, ik gun hem alles wat hij wil. Hij wint sowieso elk jaar een mooie koers, en als hij wint is het op een straffe manier. Een klassieker heeft hij nog niet kunnen winnen, maar hij is er wel altijd dichtbij. Ook al is het zijn ambitie een podiumplek te behalen, die overwinning in een klassieker komt er ooit wel. Geloof me maar.”

About Killyan Dauvillé

Browse Archived Articles by Killyan Dauvillé

Leave a Comment

Your email address will not be published.