Van praalwagens tot nachtelijk feest: Carnaval Halle 2017

Halfvasten. Een term die voor velen onbekend is, maar voor Hallenaren betekent het maar een ding: carnaval! Van zaterdag 25 maart tot en met maandag 27 maart zette een horde carnavalisten de boel op stelten in de Vlaams-Brabantse stad. De grote winnaars waren De Gebeure.

Een menigte opgewekte mensen, de typische carnavalsmuziek en prachtige praalwagens. Dat is het recept dat sinds jaar en dag gebruikt wordt om van carnaval Halle een ware topper te maken. Halle wordt dan ook niet voor niets gezien als de op een na grootste carnaval van het land: duizenden mensen kwamen er samen om er een memorabele editie van te maken. Mede dankzij het uitzonderlijk mooie lenteweer was de opkomst groter dan de meeste andere jaren, maar gelukkig verliepen de drie dagen zonder noemenswaardige incidenten.

Carnavalsvereniging De Gebeure waren net als vorig jaar de grote winnaars: ze wonnen de prijs van beste char (praalwagen, zie foto) en beste kostuum. De prijzen werden zondagavond uitgereikt, toen de stoet nog een laatste keer over de grote markt paradeerde. Een confettikanon vuurde een volley af, telkens er een vereniging passeerde die in de top vijf stond. Zo wisten die laatsten ook meteen dat ze in de prijzen vielen.

De Gebeure winnen carnaval 2017 (Foto: Felix Merckx)

Het was drie dagen lang mooi weer, en dat zorgde ervoor dat het stadscentrum telkens tot na 6 uur ’s ochtens compleet gevuld was met enthousiaste carnavalisten. Niet enkel op de Grote Markt was het feest: ook de nieuwe locatie net naast de Beestenmarkt (omdat die laatste door werken is afsloten), de Maandagmarkt en verschillende cafés zagen een enorme hoeveelheid feestgangers de stad onveilig maken.

 

Drie zones

Tijdens de drie dagen dat Carnaval Halle wordt gevierd, wordt de gemeente telkens verdeeld in drie zones. In de eerste zone, zijnde de Grote Markt, Beestenmarkt en Maandagmarkt, moet de muziek buiten pas stoppen om 6 uur ’s ochtends. In de tweede zone, die ongeveer het hele stadscentrum bestrijkt, moet de muziek al om 3 uur ’s nachts stoppen. En in de laatste zone, namelijk de rest van de gemeente, moet de muziek buiten al stoppen om 1 uur ’s nachts. De praalwagens mogen gedurende de hele nacht geen muziek afspelen, om overlast te voorkomen.

Maar dat deerde de feestgangers natuurlijk niet: zij verplaatsten zich gewoon met het feest mee, en maakten er drie nachten van die ze niet snel zullen vergeten. Of net wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *