Het vertekende beeld van Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek of kortweg Molenbeek, heeft een stormachtige periode achter de rug. Heel de wereld legt onmiddellijk een link als het de naam van deze gemeente te horen krijgt. De media schetste de gemeente als een broeinest voor terreur, maar Molenbeek heeft zoveel meer te bieden. Het is een plaats waar vele culturen samenleven en waar cultuur en liefde hand in hand gaan.

Molenbeek is volgens Wikipedia een gemeente in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met zijn oostgrens aan het kanaal Charleroi-Brussel de Maalbeek, die door de gemeente stroomt. Het inwonersaantal is in 17 jaar tijd met 24.000 gestegen. Molenbeek was een rustige gemeente, die totaal onbekend was voor iedereen, waar een mengelmoes van culturen bij elkaar leefde tot die ene fatale novemberdag in 2015.

 

‘Het Hellegat’

Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 kwam Molenbeek in het nieuws omdat er overal ter wereld de link gelegd werd tussen deze Brusselse gemeente en terreurdaden. Minstens drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs woonden er. Op 14 en 15 november werden zeven arrestaties uitgevoerd in Molenbeek. De arrestanten werden ervan verdacht nauwe banden te hebben met bepaalde terreurcellen. Maar de belangrijkste gebeurtenis vond plaats op 18 maart 2016. Toen vielen speciale eenheden van de politie binnen in een huis in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar troffen ze de ‘meest gezochte man van Europa’, Salah Abdeslam, aan samen met zijn kompaan Amine Choukri. Ze verbleven daar in het huis van vrienden. Er volgde nog veel andere arrestaties plaats in Brussel en de link met terrorisme en extremisme bleef overal ter wereld maar gemaakt te worden. Molenbeek werd wereldnieuws, maar geen nieuws om trots op te zijn.

En dan was er natuurlijk ook nog die fel besproken Amerikaanse president, Donald Trump. Hij die in een interview met FoxNews zei: “Ga eens naar Brussel. Ik was daar, 20 jaar geleden. Het was zo mooi. Nu is het een hellegat.”. Maar de reacties die op sociale media volgden waren hartverwarmend. Via sociale media werden foto’s gepost van hoe mooi en leuk Brussel wel is. Eindelijk een lichtpunt voor onze hoofdstad na al dat negatieve nieuws. Maar wat gedaan met de berichtgeving over Molenbeek? Er moet verder gekeken worden dan enkel de negatieve dingen. Er moet gekeken worden naar het goede en gewone dagelijkse leven in deze gemeente.

“Ah, is dat niet die gemeente in Brussel waar al die terroristen wonen?”

Molenbeek was voor de aanslagen in Parijs totaal onbekend voor iedereen, een gewone Brusselse gemeente. Maar als ik Joris (23), student Bewegingswetenschappen, aansprak en hem vroeg: Wat weet jij over Molenbeek? Antwoordde hij: “Ah, is dat niet die gemeente in Brussel waar al die terroristen wonen?” Het antwoord dat ik daarop had was: “Nee dat is de gemeente die geterroriseerd werd door die terroristen, een gemeenschap verscheurd door de overhaaste conclusies van de media die niet verder kijken dan sensatie en negativiteit.”

 

Molenbeek als ‘Culturele Hoofdstad’

https://youtu.be/LgnbRW6USl4

Wat velen onder jullie niet zullen weten is dat Molenbeek de titel van ‘Culturele Hoofdstad’ kreeg in 2014. Deze titel werd in 2014 door de Federatie Wallonië-Brussel samen met de ‘Cocof’ (Franse Gemeenschapscommissie) toegekend aan de gemeente. Na Luik in 2010 en La Louvière in 2012, was Molenbeek de eerste Brusselse gemeente die deze eer te beurt viel. Molenbeek beschikt over meer dan 200 verenigingen en een uitzonderlijk sociaal-cultureel netwerk. De gemeente Molenbeek was zeer trots op deze titel. Maar door de aanslagen en linken met terreur vergaten de mensen het culturele aspect van deze gemeente. En geloofden ze nog maar één omschrijving: ‘een broeinest van terreur’.

‘De antwoorden die ik kreeg zaten vol ongeloof’

Ik moet zelf toegeven dat ik niet wist dat Molenbeek de titel van ‘Culturele Hoofdstad’ had gekregen. Pas na onderzoek gedaan te hebben over de gemeente, kwam ik tot de conclusie dat de media er liever andere aspecten van weergaf. Het beeld gebracht in dit artikel is een totaal ander beeld van Molenbeek. Ik sprak op straat jongeren en ouderen aan over de gewonnen titel in 2014. De antwoorden die ik kreeg zaten vol ongeloof. Ik sprak Maarten (21) student informatica aan hij zei: “Oei, dat wist ik niet, zeker dat dat zo is?”, dan sprak ik Peter (52) aan, hij zei: “Amai, dat is nu het eerste wat ik daarvan hoor.” Het is frappant om te zien hoe de media een beeld over een gemeente zo kan vertekenen, maar nog frappanter is het feit dat de gemeenschap gewoon ja knikt.

 

‘Een jihad van liefde’

Mohammed El Bachiri, een Marokkaanse Belg, moslim en inwoner van Molenbeek, verloor op 22 maart 2016 zijn echtgenote bij de aanslagen in Brussel. Deze man stuurde eind december vorig jaar een geweldige boodschap de wereld in. Mohammed put kracht uit zijn geloof om een ‘jihad van liefde’ te promoten als antwoord op terreur en dit ook als trotse Belg en Molenbekenaar. De boodschap die zoveel mensen beroerde is nu ook verschenen in een boek, met als titel: ‘Een jihad van liefde’. In zijn boek vertelt hij over het Molenbeek van vroeger en nu en over zijn leven na de aanslagen. Hij wilt met zijn boek de westerse moslims benaderen om de islam niet letterlijk, maar op een meer humanistische manier te interpreteren.

Op 24 maart vonden voor de 5de keer de Diwan Awards (‘diwan’ is Arabisch voor licht) plaats. Dit zijn prijzen uitgedeeld door de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap om migranten te inspireren en te loven voor hun inzet in de maatschappij. Mohamed El Bachiri won met zijn ‘Jihad van liefde’ de burgerschapsprijs.

De boodschap van Mohammed El Bachiri kan u beluisteren via volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=AtUGW7urelM

 

Zinneke Parade

Zinneke Parade van 2016, met als thema ‘In de Nuages’ @ Antonio Ponte

In Molenbeek zijn er veel organisaties die instaan voor de organisatie van evenementen in de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld: GC De Vaartkapoen, een experimenteel gemeenschapscentrum en concertzaal. Zij organiseren muziekevenementen in het Brusselse en zijn gevestigd te Molenbeek. De Vaartkapoen is in het Brusselse zeer bekend om de Zinneke Parade, om de twee jaar gaan zijn aan de slag met verschillende buurthuizen, organisaties en inwoners uit Molenbeek en Brussel. Deze samenwerking zorgt voor een tweejaarlijkse Zinneke Parade. In 2016 was de Zinnode ‘In de nuages’. In 2018 zal de 10de editie van de parade plaatsvinden, het thema zal dan ‘Illegaal’ zijn. Maar in Molenbeek zelf wordt er ook een ‘pré-parade’ gehouden, de Molenbeekse soumonce.

Maar wat is nu de betekenis van het woord Zinneke? Zinneke is een zeer bekende term voor de Brusselaars en heeft twee betekenissen. Ten eerste is het de naam die ze gaven aan de Kleine Zenne, de rivier die rond de stad stroomde en zorgde voor bescherming tegen overstromingen. Ten tweede betekent het ook een straathond en vroeger werden deze wel eens in de Zenne gegooid. De omschrijving die door de organisatie gegeven wordt aan Zinneke is: ‘Iemand van ongedefinieerde afkomst als symbool van het kosmopolitische en multiculturele Brussel.’

Vele organisaties en verenigingen doen er alles aan om Molenbeek weer op de kaart te zetten. Het is dus duidelijk dat er gewerkt wordt aan het imago van de gemeente en de hoofdstad in het algemeen. De gemeente kende een stormachtige periode, maar doet er alles aan om cultuur en liefde voor elkaar te promoten. Molenbeek is een gemeente waar zovele nationaliteiten en religies in harmonie samenleven, het heeft zoveel te bieden en iedereen blijft vechten voor de rechtzetting van haar imago. Molenbeek mag dan wel getekend zijn door terreur, het is en blijft een gemeente waar cultuur een zeer belangrijk aspect is binnen de samenleving. Molenbeek is dus geen ‘broeinest voor terreur’, maar een ‘broeinest voor cultuur’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *