Geen match tussen Tinder en transgenders

tinder 1

De dating-app Tinder heeft langzaam maar zeker de levens van vrijgezelle en minder vrijgezelle mensen van over de hele wereld overgenomen. Toch is niet iedereen welkom op de app. Transgenders worden massaal gerapporteerd en geblokkeerd door andere gebruikers. Tinder beloofde een jaar geleden al maatregelen te nemen, maar tot op heden is er niets gebeurd.

Je kent dat wel. Je speelt op een dood moment – in de trein, op het werk, in de wachtkamer van de tandarts – een beetje met je smartphone. Je bladert eens door de apps, maar je raakt wat verveeld. Facebook heb je al zo vaak geopend. En dan valt je oog op dat oranje vlammetje. Tinder. Het lonkt naar je, het roept je naam. Je vingertop beweegt zich traag naar het icoontje. Klik. Prompt verschijnen er tientallen smoelen van het tegengestelde geslacht, netjes op een rijtje. Ze wachten geduldig op je zegel van goedkeuring.

De officiële website van Tinder toont welke mensen al zo’n zegel op hun voorhoofd geplakt kregen. Zo ook de Spaanse Miguel en de Zwitserse Sandra, die me aanstaren vanop een vakantieselfie in Zwitserland. Zij leerden elkaar op Tinder kennen. In een zelfgeschreven tekstje onder de foto laat Sandra me, met behulp van te veel uitroeptekens, weten dat hun prille romance zeker zal leiden tot meerdere Tinder-baby’s. Ook de Amerikaanse Patrick en Ashley mochten hun verhaal brengen op de website. Zij swipeten op het juiste moment naar rechts en een jaar later zit Patrick al op één knie. Zelfs Shannon en Sam, twee vrouwelijke tinderaars, waren een match en wonen nu samen. Diversiteit troef dus in de Tinderpoel. De app is er werkelijk voor iedereen.

Transvrouw Calvin Fox tweette over haar problemen op Tinder
Transvrouw Calvin Fox tweette over haar problemen op Tinder

Maar is dat wel zo? Een jaar geleden begonnen transgenders op sociale media te klagen dat ze massaal van Tinder geschopt werden omdat andere gebruikers hen rapporteerden voor ongepast gedrag. Hoewel de transgenders zelf beweerden niets verkeerds te doen, werd hun profiel toch zonder verpinken geblokkeerd. Zo tweette Calvin Fox op 16 april 2015 naar Tinder dat ze aangegeven was wegens slecht gedrag. Volgens haar kwam dat doordat ze openlijk transgender is: “Als jullie ons de optie voor transgender zouden geven, zou dit niet gebeurd zijn. Niet alles is zwart-wit.”

 

Superlike

Uit de tweet van Fox kunnen we afleiden dat er twee redenen zijn voor het probleem. Gebruikers worden automatisch van de app gezwierd wanneer anderen hen aangeven voor ongepast gedrag, en de opties voor gender zijn beperkt: gebruikers kunnen alleen kiezen tussen ‘man’ en ‘vrouw’. Dat in tegenstelling een sociale netwerksite als Facebook, die op haar Amerikaanse versie 58 genderopties aanbiedt. Die beperkte keuze is ook de reden dat Lisa (21) de app verwijderd heeft. Lisa is studente taal- en letterkunde en transvrouw. Vroeger werd ze Pieter-Jan genoemd, maar die jongen bestaat niet meer. Ze is nog maar net begonnen met haar transitie en vertoont dus vooral nog mannelijke uiterlijkheden. Toch kan ze zich niet meer identificeren als man. Haar haren worden langer, haar naasten noemen haar Lisa. “Ik wilde mezelf niet meer als ‘man’ aanduiden, daarom heb ik Tinder verwijderd”, vertelt ze. “Het is nog te vroeg om mezelf bij ‘vrouw’ onder te brengen, aangezien mijn vrouw-zijn nog niet zichtbaar is aan de buitenkant. En Tinder draait uiteindelijk toch nog altijd rond het uiterlijk.”

Veel transgenders voelen zich gedupeerd. Zeker omdat Tinder een jaar geleden al beloofde om maatregelen te nemen: “Iedereen is welkom op Tinder”, vertelde het bedrijf toen aan nieuwssite Business Insider UK. “Tinder erkent en gelooft dat het belangrijk is dat alle geslachtsidentiteiten aanvaard worden en werkt daarom toe naar een optimale beleving voor iedereen.”

Sindsdien is er veel veranderd in het Tinderuniversum. De app werd in een nagelnieuw jasje gestoken. De oranje vlam is zalmroze geworden. De personen met wie je een match hebt, staan nu overzichtelijker opgesomd: naast elkaar in plaats van in een kolom. Ook voegde Tinder een leuk extraatje toe: de superlike. Die kan je toekennen aan iemand van wie je helemaal ondersteboven bent. Maar de opties voor geslacht zijn niet veranderd, noch de transfobe houding van tinderaars. De beloofde maatregelen kwamen er niet. Bovendien is het sindsdien stil aan de overkant: Tinder Inc. wilde niet meer reageren op de problematiek. Het bedrijf is klaarblijkelijk meer bekommerd om superlikes dan om het lot van transgender gebruikers. Tinder en transgenders zijn nog steeds geen match.

Grijze zones

Toch is er geen eenduidige oplossing. Veel transgenders, zoals Charlie (22), pleiten voor extra genderopties op de dating-app. Charlie leeft al drie jaar als man en hij is erg overtuigd van zijn zaak. Hij is duidelijk belezen in het onderwerp. “Ik ben een voorstander van meer opties voor gender op Tinder. De traditionele visie op gender, waarin er alleen man en vrouw bestaat, is sowieso voorbijgestreefd.” Hoewel hij als man leeft, zou Charlie op een dating-app nooit het hokje ‘man’ aanvinken. “Ik weiger mezelf te identificeren als man, omdat ik weet dat ik fundamenteel anders ben. Ik ben gewoon niet hetzelfde als een biologische man. Als er op apps meer opties waren, zou ik dan ook kiezenvoor female-to-male of genderqueer.”

Toch is niet iedereen overtuigd van de voordelen van extra keuzes voor gender. Lisa is sceptisch. “Ik denk dat extra opties voor gender net beperkend zullen werken. Ik kan natuurlijk niet voor alle transgenders spreken, maar ik zie mezelf niet graag als transgender. Er ligt dan te veel nadruk op het ‘abnormale’. Zelf wil ik het liefst gewoon ‘vrouw’ kunnen aanduiden. Want wie is er nu specifiek geïnteresseerd in transgenders?” Volgens Lisa creëer je op die manier een apart hokje voor transgenders, wat geen oplossing is. Naar haar mening moet Tinder zelf dus niet veranderen. “Het probleem ligt in grote mate bij de gebruikers, niet bij de app.”

Zolang Tinder geen oplossing gevonden heeft, kunnen transgenders zich wenden tot andere veelbelovende dating-apps. Eentje ervan heet Thurst, een app die niet flauw doet, maar simpelweg iedereen uit de grijze zones van de genderidentiteit verwelkomt. De app biedt bijvoorbeeld betere privacyfilters aan voor transgenders en voor mensen die een niet-binaire genderidentiteit hebben (mensen die niet strikt man of vrouw zijn n.v.d.r.). Thurst geeft ook meer aandacht aan de problemen waarmee zulke mensen te maken krijgen, zoals transfobie.

Een groot mysterie

Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner

In een tijdperk waarin we de beroemde transvrouw Caitlyn Jenner de hemel in prijzen voor haar moed, is de transfobe houding van Tinderaars inderdaad opmerkelijk. De combinatie van de trefwoorden ‘transgender’ en ‘Tinder’ leidt me op sociale netwerksite Twitter nog steeds naar een resem negatieve tweets. Die komen zowel van misnoegde transgenders die van de app gekegeld zijn, als van geërgerde gebruikers die gematcht werden met een transgender. Opvallend is dat transgenders nu zelfs nog vaker berichten dat ze geblokkeerd worden dan een jaar geleden.

Lisa reageert verontwaardigd. “Ik begrijp zelfs niet hoe zoiets kan gebeuren in 2016. Ik snap dat het niet gemakkelijk is een transgender te daten. Wat ik niet kan plaatsen is waarom die mensen dan de nood voelen om transgenders op zo’n manier te behandelen. Als je geen transgender wilt daten, dan verbreek je het contact en dan ga je verder met je leven.” Charlie pakt vervelende opmerkingen zo op zijn eigen manier aan. “Ik erger mij aan van die standaardvragen: ‘Ben je al geopereerd?’ Dan zeg ik: ‘Ik vraag toch ook niet wat er in jouw broek zit?’ En ja, dan kom ik misschien grof over, maar met zoiets heeft niemand zaken.”

Charlie wijt de transfobie aan een gebrek aan informatie. “Er hangt te veel mysterie rond de term ‘transgender’. Ik kom er ook openlijk voor uit dat ik transman ben, zodat er minder mysterie rond mij hangt. Hoe minder mysterie, hoe minder vooroordelen.  Er is echt niks speciaals aan mij.” Meer informeren over transgenders is inderdaad geen overbodige luxe. Velen weten nog steeds niet wat transseksualiteit inhoudt of verwarren het met travestie. Maar Tinder is niet de plaats om te beginnen met informeren. “Voor een mentaliteitswijziging moeten we naar het onderwijs kijken”, aldus Charlie.

Het land van melk en honing

Natuurlijk is niet kunnen tinderen niet de grootste zorg van transgenders. Transmannen- en vrouwen hebben elke dag wel grotere hindernissen te nemen. Charlie vertelt me dat je in België, het land van melk en honing wat betreft gelijke rechten, onvruchtbaar moet zijn om je geslacht te kunnen laten veranderen. “Dat gaat in tegen de universele verklaring van de rechten van de mens!” zegt Charlie verbouwereerd. De wet schrijft inderdaad een onomkeerbare sterilisatie voor voor mensen die de registratie van hun geboortegeslacht willen wijzigen. “België is dan ook door Europa aangewezen om haar wetten te veranderen, maar dan blijft de vraag wanneer dat zal gebeuren. Het zal nog wel even duren.”

Zulke problemen overstijgen wat er gaande is op Tinder. Zeker wanneer je weet dat Belgen de dating-app vooral als tijdverdrijf gebruiken. Ze hebben weinig tot geen verwachtingen als ze de app downloaden. We moeten Tinder dus niet al te serieus nemen. Toch is het belangrijk dat het bedrijf achter de app de problemen met transgenders zo snel mogelijk aanpakt. Doordat gebruikers uit alle lagen van de bevolking komen, is Tinder een soort weerspiegeling van de maatschappij geworden. Aanvaarding op een banale dating-app betekent dus misschien ook meer aanvaarding door die maatschappij.

Related posts

Leave a Comment