“Stop de belasting op onze menstruatie”

nele

Enkele Belgische feministen van het collectief ‘Belges et Culottées’ zijn een petitie gestart voor de verlaging van de tampontaks. Momenteel geldt in België een btw-tarief van 21 procent op maandverbanden en tampons. “Dat is pure discriminatie op basis van sekse”, klinkt het uit feministische hoek.

“Mijn menstruatie is geen luxe!” Dat is de boodschap die enkele Vlaamse en Waalse feministen van het collectief ‘Belges et Culottées’ willen overbrengen aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Nu worden maandverbanden en tampons in België belast met 21 procent. “Dat betekent dat maandverbanden en tampons niet beschouwd worden als een behoefte, maar als luxeproducten”, vertelt Ana Sere die samen met enkele andere vrouwen de petitie tegen de tampontaks opstartte.

Met de petitie streven de vrouwen naar een verlaging van de tampontaks van 21 procent naar 6 procent btw. Op die manier kunnen menstruatieproducten beschouwd worden als basisbenodigdheden. “We wensen dat de regering erkent dat menstrueren geen keuze is. De toegang tot menstruele producten is een kwestie van gezondheid en menselijke waardigheid, niet een kwestie van luxe”, zegt Sere.

“Chocolade en kaviaar worden met 6 procent belast. Onze regering vindt die producten blijkbaar essentiëler dan het bloed dat in onze broeken vloeit.”

België mag volgens de Europese belastingregels de verlaging van de tampontaks toepassen, maar tot nog toe werd de aanvraag voor die verlaging niet overwogen.

Onder het btw-tarief van 6 procent vallen onder meer levensnoodzakelijke goederen als eten en drinken. Sere begrijpt niet dat menstruatieproducten niet tot die goederen behoren. “Chocolade en kaviaar worden met 6 procent belast. Onze regering vindt die producten blijkbaar essentiëler dan het bloed dat in onze broeken vloeit.”

Bovendien vinden de oprichtsters van de petitie de taks discriminerend. “De belasting is alleen gericht op personen die over een baarmoeder beschikken. Dat is pure discriminatie op basis van sekse”, zegt Sere. Aurélie Notebaert, die de Nederlandse vertaling van de petitie maakte, is dezelfde mening toegedaan. “Het is oneerlijk om vrouwen op vlak van hun natuurlijke behoeften nog eens extra te belasten. Stop dus met de belasting op onze menstruatie.”

Ook in Frankrijk strijden feministen al jaren voor een verlaging van de tampontaks van 20 procent naar 5,5 procent. In oktober vorig jaar werd daarvoor een wetsvoorstel ingediend, maar de Franse regering keurde dat voorstel af.

In Nederland worden maandverbanden en tampons wel onder de basisbehoeften gerekend en belast met het lage tarief van 6 procent.

De petitie van de Belgische feministen startte drie weken geleden en werd intussen door meer dan 2.500 mensen ondertekend. Ook de Franstalige minister voor Vrouwenrechten Isabelle Simonis (PS) ondertekende de petitie.

Related posts

Leave a Comment