Ook mannen diëten

diet-men

Diëten enkel voor vrouwen? Think again! Al wordt een dieet meestal geassocieerd met het vrouwelijk geslacht, toch is het ook een mannen kwestie.

Een vijfde van de Belgische mannen gaf aan op dieet te zijn in een onderzoek naar de voedselconsumptie van de Belgische bevolking in 2014. Waar het bij vrouwen vaker gaat om hun zelfbeeld en de eeuwige strijd met overtollige kilo’s, die er soms niet eens zijn, gaat het bij mannen vooral om het fysiek aspect en de gezondheid. Mannen lopen dan ook veel meer risico op hartproblemen of kanker. Toch zit dat stereotiepe beeld van diëten er nog altijd in. De media en de beautysector spelen hierin een grote rol. Daarnaast is het ook zo dat vrouwen, ondanks de ‘nieuwe man’, nog steeds verantwoordelijk zijn voor voedingsgerelateerde activiteiten zoals winkelen, koken en eten. Mannen kennen minder de gevolgen van bepaalde (slechte) eetgewoontes, eten meer calorieën en consumeren minder fruit en groenten ten opzichte van vrouwen. Daarnaast speelt ook de cultuur een rol. In westerse landen bijvoorbeeld, wordt van een man verwacht dat hij emotioneel en fysiek sterk is. Dit gaat dan meestal gepaard met ongezonde praktijken zoals bijvoorbeeld een grootschalig gebruik van alcohol.

Toch zijn er heel wat mannen die ook diëten. En gelijk hebben ze ook, want mannen zijn er namelijk beter in dan vrouwen. Hoe dit komt? Wel, ten eerste hebben ze dit te danken aan moeder natuur. Mannen hebben een hoger metabolisme ratio, waardoor ze rapper calorieën verbranden en er dus ook meer kunnen verbruiken. Daarnaast zorgt het feit dat ze weinig diëten ervoor dat ze er beter in zijn in vergelijking met vrouwen. Dit betekent niet dat ze er geen inspanning voor moeten doen.

Yor (23) volgt momenteel een dieet om zijn gezondheid op peil te houden en om aan zijn lichaam te werken. “Ik ben nog maar een aantal weken bezig, maar moet toegeven dat het in het begin vreselijk was. Normaal at ik meerdere keren per dag, waarvan steeds een goede portie, terwijl ik nu ben overgestapt naar shakes en een gezondere eetgewoonte. Daarbovenop train ik ook meerdere keren per week. Het was misschien een aanpassing, maar het resultaat is er wel al.” Hij vindt dan ook niet dat het een meisjesactiviteit zou moeten zijn. “Ik volg een dieet om mijn vetpercentage te verminderen en meer spieren te kweken. Of je nu een vrouw of een man bent, er is altijd ruimte voor verbetering. Als man moet je je dan ook zeker niet schamen omdat je dit doet. Het is juist moedig om iets typisch ‘vrouwelijk’ te doen, en het dan ook nog goed te doen!”

Mannen die diëten, ze bestaan dus wel. En ze zijn bovendien steeds met meer. Verschiet dus niet wanneer een man zegt op dieet te zijn, want ook zij moeten gewoon werken voor een killer body. Al gaat dit voor hen een tikkeltje makkelijker dan bij vrouwen.

Related posts

Leave a Comment