“Om het als vrouw te maken in de wetenschap moet je vaak een echte bitch zijn”

woman-science

Recente Amerikaanse studie werpt nieuw licht op de mechanismen van het glazen plafond

Mannelijke studenten onderschatten de vakkennis van hun vrouwelijke medestudenten, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de Universiteit van Washington(UW) die vorige week uitkwam. Aan jongens uit de bacheloropleiding biologie werd er gevraagd de persoon te noemen die volgens hen het sterkst is in een bepaald vak.

“De resultaten van deze studie zijn verontrustend”, stelt Sara Eddy, onderzoeker aan de UW en antropologe. Medeonderzoeker Dan Grunspan legt uit, “jongens schrijven hun mannelijke medestudenten steevast een hogere vakkennis toe dan hun vrouwelijke collega’s”. Een vrouw moet meer presteren dan een man om hetzelfde aanzien te genieten.

Vrouwen en wetenschap, voor velen lijkt het geen perfect huwelijk. Het glazen plafond is complexer dan eerst aangenomen.“De oude genderpatronen zullen niet opgelost worden doordat er simpelweg een nieuwe generatie aan zit te komen, er is meer aan de hand,”weet Grunspan. En daarbij zijn de resultaten van dit onderzoek van belang.

Uit cijfers van eerder onderzoek aan dezelfde universiteit blijkt dat vrouwen sneller afhaken in een technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleiding (STEM).“Steun van medestudenten kan hierin een sleutelrol spelen,” stelt Eddy. Meisjes aantrekken voor STEM baart ook de Vlaamse regering kopzorgen. “Studenten moeten steun krijgen van medestudenten. Het gevoel dat iemand in je gelooft is uitermate belangrijk”. Dat geldt voornamelijk voor vrouwen, omdat net zij minder steun krijgen van mannelijke medestudenten.

Zelfvertrouwen in een competitief mannenbastion, dat is ook iets waar Tine Libbrecht mee worstelt. Zij studeerde fysica aan de Universiteit van Gent en doctoreert nu in de astronomie in Zweden. “Ik ken weinig vrouwen die het gemaakt hebben in mijn vakgebied. Om het als vrouw te maken in de wetenschap moet je vaak een echte bitch zijn. Mannen kunnen dichter bij zichzelf blijven om de top te bereiken. Vrouwen moeten precies harteloze carrièrebeesten zijn.” Volgens haar hebben quota – die bijvoorbeeld universiteiten verplichten een bepaald percentage vrouwen aan te nemen– een averechts effect. Birgit, master in computerwetenschappen aan de KU Leuven en nu werkzaam in een ingenieursbedrijf, is het daarmee eens. “Ik solliciteerde en werd aangenomen zonder een technisch gesprek te hebben gehad. Dat gaf me het gevoel dat ik mocht beginnen omdat ik een vrouw ben, niet omwille van mijn kwaliteiten. Bedrijven tonen graag dat er diversiteit heerst op de werkvloer, maar ik werd er wel onzeker van”.

Eddy bevestigt dat genderpatronen moeilijk te doorbreken zijn. “Vergeet niet dat studenten al achttien jaar gesocialiseerd zijn binnen een bepaalde schoolomgeving. Als lesgever in het voortgezet onderwijs is het dan heel moeilijk om daar nog iets aan te veranderen.”

Toch zijn de onderzoekers niet helemaal pessimistisch. Lesgeven via kleinere groepen, waar iedereen elkaar leert kennen kan een stap in de goede richting zijn. Vooroordelen worden daardoor doorbroken en vrouwen kunnen in een minder intimiderende omgeving studeren. Dat komt het zelfvertrouwen ten goede.

Related posts

Leave a Comment