Het nieuwe feminisme, ook voor “echte” mannen

cropped-logo-klein2.jpg

Waarom traditionele rollenpatronen schadelijk zijn voor mannen

De pers bericht regelmatig over hoe levendig de traditionele genderrollen nog zijn in onze samenleving. Van economische ongelijkheid tot vrouwen die nog steeds het merendeel van de huishoudelijke taken op zich nemen. Die traditionele patronen zijn natuurlijk schadelijk. Nochtans is het nieuwe feminisme niet alleen meer op vrouwen gericht, maar geven ze ook aandacht aan de rollen waarin de man geduwd wordt. De focus van het nieuwe feminisme ligt tegenwoordig steeds vaker op zijn welzijn. Mannen hebben er dus alle baat bij om zich achter het feminisme te scharen.

“Echte mannen accepteren geen melige cadeaus voor Valentijnsdag.” Worstenproducent BiFi richt zijn Cupidopijlen dit jaar op de “echte” man. Dat is schijnbaar een testosteronbom die het hoofd van teddyberen zou afrukken of koffiemokken met hartjes onverschillig tegen de grond zou kwakken. Bovendien zegt de echte man geen “hihi”, doet hij niet aan goede voornemens, noch aan blauwe maandagen. Een sjaal dragen is uit den boze. Een echte man heeft het nooit koud.

De mannen die zich aangesproken voelden, konden de dag na Valentijnsdag dan ook hun flauwe cadeaus gaan inruilen voor een boeket met BiFi-worsten. Blijkbaar willen echte mannen geen geschenken die hun partner zorgvuldig en met vertedering heeft uitgezocht. Neen. Échte mannen hebben duidelijk meer nood aan bruinkleurige worsten waarin zelfs Sherlock geen sporen van echt vlees zou kunnen ontdekken.

De dood als uitweg

Maar wat als je, man zijnde, wel soms een “hihi” slaakt? Als je toevallig een mooie kasjmieren sjaal in je kast hebt hangen? En wat als je een beetje geëmotioneerd bent omdat je lief zoveel moeite deed om een geschenk voor je te vinden? Ook mannen worden in verstikkende rollenpatronen geduwd. Elke dag zijn er wel jongens die zich minderwaardig voelen omdat ze niet voldoen aan de stereotypen van de traditionele masculiniteit.

Die stereotypen zitten vanaf het begin der beschaving gebeiteld in onze samenleving. Niet alleen het vrouw-zijn brengt een gedetailleerde lijst met gepaste gedragingen met zich mee. Ook “mannelijkheid” lijkt nog steeds een vaststaand gegeven te zijn,een reeks eigenschappen waaraan mannen moeten voldoen om sociaal aanvaard te zijn. Elke stap die een man afwijkt van het traditionele pad, doet afbreuk aan diens mannelijkheid. Mannen moeten agressief, competitief en fysiek sterk zijn.Ze mogen geen lijfelijke confrontatie uit de weg gaan, of het zijn doetjes. Bovendien mag een man in geen geval zijn emoties tonen. Traditionele masculiniteit is erg ontmenselijkend. De man wordt afgeschilderd als een woesteling zonder emoties die zijn instincten niet onder controle heeft.

Al die verwachtingen die de maatschappij ophangt aan mannelijkheid, hebben zo hun gevolgen. Onderzoek toont aan dat vrouwen vaker met psychische problemen kampen en vaker zelfmoordpogingen ondernemen. Toch is, volgens officiële cijfers van de Zelfmoordlijn, 75% van de slachtoffers door zelfdoding in Vlaanderen mannelijk. Zelfmoord is dus vooral bij de mannelijke helft van de bevolking een belangrijke doodsoorzaak. Dat zou kunnen liggen aan het feit dat mannen consequent voor een effectievere methode kiezen dan vrouwen. Toch suggereert wetenschappelijk onderzoek dat er ook een diepere oorzaak zou kunnen zijn. Mannen mogen in de eerste plaats niet praten over hun emoties, waardoor ze terughoudend zijn om hulp te zoeken voor psychische problemen. Vrouwen ondernemen vaker een zelfmoordpoging als schreeuw om hulp. Mannen zien de dood als enige uitweg.

Niet in mijn pretpark

De feministische golven uit het verleden legden de nadruk uitsluitend op het verdedigen van de rechten van de vrouw. Hoe dichter we bij gelijkheid van man en vrouw komen, hoe meer aandacht er is voor de problemen van de man. Het nieuwe feminisme strijdt tegen traditionele rollenpatronen, voor vrouw én voor man. Dat nieuwe feminisme bevat ook een belangrijke digitale component. In een wereld van liken, retweeten en followen, wordt de strijd tegen een traditioneel rollenpatroon deels op het internet gevoerd.

Zo verenigen mannen en vrouwen zich op internet in de feministische groep “Niet in mijn pretpark” (NIMP). NIMP is een community met ongeveer drieduizend leden. Het doel is naar eigen zeggen “iedereen laten houden van eender wat – niet afhankelijk van hun al dan niet beschikken over een extra X-chromosoom.” Natuurlijk ligt de focus nog altijd op de rechten van de vrouw, maar steeds vaker verschijnen er artikels die berichten over de schade die de traditionele rollenpatronen toebrengen aan mannen. Nieuwe feministische groepen zoals deze strijden voor het recht van de man om zijn zwaktes en onzekerheden te mogen tonen. Het nieuwe feminisme vecht voor meer vrijheid voor alle genders. En door die herwonnen vrijheid kunnen we stilletjes aan allemaal uit dat enge hokje stappen waarin we gevangen zitten. En zo kunnen mannen voortaan een enthousiaste giechel uitstoten wanneer ze voor Valentijnsdag een teddybeer van hun geliefde gekregen hebben.

Related posts

Leave a Comment