Doorheen de blanke acteerbarrières

VIOLA DAVIS © Disney|ABC Television Group
VIOLA DAVIS © Disney|ABC Television Group

Komende zondag worden in het Dolby Theatre in Florida de 88e Academy Awards, beter bekend als de Oscars, uitgereikt. De aanloop naar de prijzen verliep dit jaar niet zonder slag of stoot. Door het gebrek aan genomineerden die niet blank zijn, weigerden mensen zoals Jada Pinkett-Smith, zelf een zwarte actrice en echtgenote van Fresh Prince of Bel-Air Will Smith, om het gala bij te wonen. Het lijkt voor gekleurde acteurs en actrices nog steeds niet vanzelfsprekend te zijn om aan de bak te komen in het blanke bastion van de film- en televisiewereld. Een trieste realiteit. Toch zijn er vandaag heel wat individuen die het pad lijken te effenen voor de volgende generaties. Onder de loep: een aantal lichtende voorbeelden.

The only thing that seperates women of color from anyone else is opportunity
-Viola Davis

Viola Davis sleepte onlangs als eerste Afro-Amerikaanse actrice ooit de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie in de wacht. De actrice, die intussen al 50 is, behaalde diploma’s aan verschillende acteerinstituten, maar raakte nooit echt verder dan bijrolletjes in verschillende films en series. Tot ze de kans kreeg om advocate Annalise Keating te vertolken in de serie How to Get Away With Murder, van de hand van Shonda Rhimes, tevens de showrunner van Grey’s Anatomy. Die rol leverde haar na amper een seizoen al een Emmynominatie op. Annalise Keating is een topadvocate die criminal law doceert, en ze is een erg krachtig personage. Keating is extreem intelligent, heeft tonnen zelfvertrouwen en sexappeal, maar is tegelijk ook heel fragiel en getormenteerd. Viola Davis zet het personage van Annalise met verve neer, en werd daar terecht om beloond. In haar speech legde ze het racisme in haar sector bloot: “The only thing that separates women of color from anyone else is opportunity, you cannot win an Emmy for roles that are simply not there”. Een pijnlijke waarheid die veel bijval kreeg in het publiek.

Idris Elba (Beasts of No Nation)

Idris Elba is bij velen waarschijnlijk bekend voor zijn vertolking van Nelson Mandela in Mandela: Long Walk to Freedom. Anderen kennen hem van zijn rol als detective Luther in de gelijknamige BBC-serie. Maar Elba is vooral een acteur met tonnen charisma, die telkens van het scherm spat. De man heeft al heel wat nominaties op zijn conto, lees: vijf Golden Globenominaties en vier voor de Emmy Awards. Hij kon die nominaties echter maar zelden verzilveren. Vorig jaar schitterde hij nog in het oorlogsdrama Beasts of No Nation. Die prent, geproduceerd door streamingdienst Netflix, vertelt het lot van de jonge knaap Agu in Ghana. Zijn land is in een brutale burgeroorlog verwikkeld. Elba speelt de rol van een rebellenleider die jongens opleidt tot kindsoldaten. Hoewel de film overladen werd met positieve kritieken, werd Elba over het hoofd gezien voor een Academy Award. Een spijtige zaak, als u het ons vraagt.

Een engelachtige verschijning in een lichtblauwe jurk staat te trillen met een gouden beeldje in de handen

Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)

Het is intussen twee jaar geleden dat Lupita Nyong’o de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol mee naar huis mocht nemen, maar heel wat filmfanaten herinneren het zich waarschijnlijk nog als de dag van gisteren. Een engelachtige verschijning in een lichtblauwe jurk staat te trillen met een gouden beeldje in de handen. Nyong’o won de Oscar voor haar vertolking van Patsey in het historische drama 12 Years a Slave. De film vertelt het verhaal van Solomon Northup, een Afro-Amerikaan die geboren werd als een vrije Amerikaanse burger. Hij verliest zijn vrijheid nadat hij gekidnapt wordt om op een katoenplantage in Louisiana te werken. De plot van de film maakt van Nyongo’s Oscarwinst een wel heel symbolische horde. In haar speech stak ze de komende generaties een hart onder de riem: “No matter where you’re from, your dreams are valid”.

John Boyega (Star Wars Episode VII: The Force Awakens)

John Boyega is ongetwijfeld een van de rijzende sterren aan het Hollywoodfirmament. Hij maakte vorig jaar zijn opwachting in de lang verwachte zevende Star Warsepisode The Force Awakens. Boyega vertolkt de rol van Finn, een stormtrooper (de bekende soldaten in hun witte pantser) die the dark side achter zich laat en zijn krachten verenigt met de rebellen. Toch waren er heel wat fans van de blockbusterfranchise die het niet eens waren met de beslissing om een zwarte stormtrooper te introduceren, laat staan dat die ook nog eens de hoofdrol op zich zou nemen. Dat leidde online zelfs tot een petitie om Star Wars VII te boycotten onder de hashtag ‘#BoycottStarWarsVII’. Een greep uit de verschenen tweets:

Of:

Toch liet Boyega zich niet uit zijn lood slaan. Zijn vertolking van Finn laat een nieuwe, verfrissende wind blazen door het Star Warsuniversum. Hij slaagt er perfect in om zijn getormenteerde verleden als naamloze soldaat te verenigen met een zoektocht naar zijn echte zelf. Boyega liet niemand onberoerd, of we nu met hem meeleefden of moesten lachen om zijn flauwe moppen. Voeg daar zijn natuurlijke flair op het scherm aan toe en je hebt een aanstormend talent waar we de komende jaren ongetwijfeld nog veel van zullen horen.

Laverne Cox (Orange is the New Black)

Laverne Cox is vooral bekend door haar rol als Sophia Burset in de Netflix-serie Orange is the New Black, die zich afspeelt in een Amerikaanse vrouwengevangenis. Cox is zonder twijfel een lichtend voorbeeld. Naast het feit dat ze een gekleurde actrice is, is ze ook een transgender. Via haar rol als Burset probeert ze de transgendergemeenschap een podium te bieden. Haar vertolking toont onder andere de transformatie die Sophia ondergaat, maar ook de problemen die dat met zich meebrengt. Een zoon heeft plots twee moeders, zijn echtgenote is plots gehuwd met een andere vrouw. Daarbovenop wordt haar personage ook nog eens onderworpen aan de vele vooroordelen tegenover mensen met een andere huidskleur. Voor die vertolking ontving ze dit jaar terecht een Emmy-nominatie, tevens de eerste nominatie voor iemand die openlijk transgender is.

Geef een reactie