Het ‘boerke met de goddelijke stem’

Er zijn weinig plekken in België, of bij uitbreiding misschien zelfs de wereld, die minder ‘rock-’-roll uitstralen dan Landen. Een klein stadje in Vlaams-Brabant, pal op de taalgrens. En toch is deze slaapstad de thuishaven van Niels Delvaux (26), ook wel Delvis genoemd en volgens sommigen eigenaar van de beste mannelijke stem van het land. Je moet deze zomer al in een spelonk geleefd hebben of  in comateuze toestand hebben verkeerd om Delvis niet te kennen, maar voor wie het toch miste is er maar een opdracht. Ga nu naar YouTube en zoek de live-versies van Blend en Canvas’ zomertune Tell Me: meer introductie hebt u niet nodig. Maar wanneer komt nu eindelijk die verdomde eerste plaat uit?! U komt het hier te weten. GERALDINE MOUTON


Landen is, zacht uitgedrukt, niet de meest spannende plek op de aardbol, waarom trek je de wijde wereld niet in? Weg van de bejaarden en koterijen.

DELVIS:  Ik heb wel op andere plekken gewoond, hoor. Drie jaar Brussel, een jaar Gent, een jaar Antwerpen. Heel plezant allemaal, maar niet voor lang. Ik heb het gehad, dat weg willen, maar nu ik er terug ben, weet ik: ik bén van Landen. Dat hier geen fluit gebeurt,  is tegelijk ook een voordeel. Tuurlijk, toen ik in Brussel woonde, kwam ik met meer creatieve mensen in contact. Ga op café en je leert er wel een kunstenaar, filmmaker of muzikant kennen. Hier heb je dat niet. Het is een andere dynamiek. Minder externe impulsen, maar meer rust om je toe te leggen op wat je wilt. Het is geen toeval dat vooral mensen uit Landen mijn muzikale pad hebben bepaald. Ik ben beginnen muziek maken als puber met mijn vrienden en heb van verschillende lokale bands deel uitgemaakt, mijn sound vandaag de dag is dus zeker mee bepaald door de plek waar ik ben opgegroeid.

Bij wie heb je nog meer de mosterd gehaald? Wie is je grootste voorbeeld?

DELVIS: Een persoon? Goh! Ik kan dat niet… Billie Holliday dan misschien? Ik studeerde aan de Jazz Studio in Antwerpen en zo heb ik haar echt leren kennen. Ik kon mijzelf goed in haar terugvinden, muzikaal gezien dan uiteraard. Het gaat allemaal in fases volgens mij, je wordt beïnvloed door muziek uit verschillende stadia van je leven. Je hebt altijd andere idolen en al die impulsen van vroeger maken van mij de muzikant die ik ben vandaag. Gospel was voor mij wel een grote invloed. Ik had ooit een Gospel cd-box gekocht en dat sprak mij meteen aan. Door dan wat verder te zoeken kwam ik dan bij jazz en blues terecht. Als je dat in een hedendaags jasje probeert te steken krijg je de funky soul sound die wij hebben.

In recensies van je optredens word je soms omschreven als een ‘boerke met een goddelijke stem’. Hoe voelt het om als een boer omschreven te worden?

DELVIS: Ik denk dat ik ondertussen mijn draai wel gevonden heb: ik wil als mezelf op het podium staan. Ik moet niet zo nodig een klassieke frontman zijn. Het is eigenlijk een act, ik ben nederig en wil niet het grote showbeest uithangen. Sommigen willen mij veranderen. Ze willen bijvoorbeeld dat ik voor mijn bindteksten Engels  gebruik in plaats van Nederlands, maar ik wil dat niet. Ik zou dat wel allemaal kunnen hoor, die trucs van de showbusiness toepassen, maar zo ben ik niet. Wanneer je op het podium stapt, ben je redelijk zenuwachtig en ik ben altijd bang dat mensen mij gaan uitjouwen dus dan wil ik niet te veel moeten nadenken over of ik nu de boer uithang of niet. Onze muziek heeft dat volgens mij trouwens ook niet nodig. Wij moeten het publiek niet zitten opwarmen of zo, dat komt wel vanzelf.

En dan nu de vraag van een miljoen: waarom duurt het allemaal zo verdomd lang voor we die plaat te horen krijgen en waarom zat er zoveel tijd tussen je twee hits: Blend en Tell Me?

DELVIS:  Dat was heel persoonlijk. Het maken van Blend met Up High Collective, een project waaraan ik enkele jaren geleden meewerkte, was heel leuk om te doen, maar een nummer was genoeg. Onze werelden lagen heel ver uit elkaar. Ik kon zonder hen andere dingen doen en zij ook zonder mij. Nu, wat die plaat betreft… Tell Me heeft alles versneld en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Eigenlijk wou Canvas gewoon een stukje muziek van een minuut, maar dat is wat uit de hand gelopen. Het nummer heeft ervoor gezorgd dat we de kans kregen op grote festivals te staan deze zomer en het opende zeker deuren, maar het gaat allemaal nogal hard en ik ben perfectionistisch. De plaat zal er komen wanneer ik er klaar voor ben.

Ja oké, maar wanneer dan?

DELVIS: We praten volop met platenabels en het ziet er goed uit. Dit voorjaar zouden we nog iets uitbrengen en dat is spannend. Als het lukt geraken we zo toch wel al een jaar verder. Er is nog niets concreet hoor, maar als alles verloopt zoals het gepland is, gaat er binnenkort wel iets verschuiven.

 

Bedankt voor de primeur, ik kijk er alvast naar uit. Dit was alles wat ik wilde weten.

DELVIS: Ah dit was het? Hupsakee… Chill!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>